Intel·ligència Emocional

LES EMOCIONS

Quan som nens petits vivim les emocions a tota hora i sense miraments, tal com raja. Passem del plor al riure, de l’enuig a la tristesa, de l’avorriment a l’interès, del no al si, amb naturalitat. Les transitem, ens hi endinsem, ens en desprenem, no les pensem ni les gestionem, les VIVIM. Quan som nens en edat escolar necessitem aprendre què fer-ne, canalitzar tanta intensitat, aprendre des de la intel·ligència emocional a integrar aquesta informació i a utilitzar-la. I sovint d’adults  sembla com si se’ns  fes un garbuix de paraules, reaccions, conveniències, regles educatives i no sabem per on començar. Hem perdut la naturalitat de viure-les, no reconeixem que està succeint ni quin sentit tenen i no aprofitem tota la seva funció potencial.

CICLE DE 8 SESSIONS.  LES EMOCIONS BÀSIQUES + 2

Aprofundirem en les emocions bàsiques: alegria, tristesa, por i ràbia. Consensuades com a bàsiques perquè són universals, afecten per igual, homes i dones, cultures ben diferents les experimenten amb idèntics trets i són atemporals.

+ 2: Fem una ampliació a la Culpa i a la Vergonya, ja que tenen una importància capital en la majoria de nosaltres i sovint estan en el substrat de la nostra personalitat i són elles les que interrompen la connexió vital i alegra que per definició és la vida.

Proposarem dinàmiques per facilitar l’aprenentatge i ens fixarem un destí desitjable que anirà encarat als següents objectius:

  • Sensibilitzar la percepció sensorial i corporal de cada emoció. Cada emoció té una expressió, una anatomia i  morfologia única.
  • Ampliació del llenguatge emocional. Poder posar-hi paraula.
  • Capacitar el reconeixement de l’emoció emergent. Sempre estem en una emoció.
  • Distingir entre emoció primària i emoció secundària.
  • Funció neuròtica i funció positiva de les emocions.
  • Familiaritzar i re naturalitzar les emocions com a part inseparable del viure.
  • Algunes reflexions sobre l’aprenentatge intergeneracional pares-fills.

Partim de la base que la persona és un tot, els tres nivells: mental, corporal i emocional, estan enllaçats i un afecta i/o interfereix en l’altre. Un no es dóna sense l’altre. No hi ha emoció sense cos, de la mateixa manera que no hi ha cos sense emoció.

Aquest taller s’emmarca dins la Terápia Gestalt

Comparteix: