Relaxar-se és tornar a casa, a l’estat de calma i lentitud. Accedir de manera fresca i renovada a les sensacions originals del nostre cos: la respiració, el moviment, les olors, els sabors.

Els adults hem perdut la capacitat de gaudir, d’explorar i d’experimentar, ens hem especialitzat a pensar, programar, calcular… Recordes el plaer que sent quan corres, gires, acceleres, mous els braços com molins, saltes? Eren  una font inesgotable de percepcions satisfactòries. Què ha passat?

Taller relaxació

En les etapes inicials del desenvolupament del nen, del nostre nen/a, en l’etapa preoral i oral (des del naixement fins als 18 mesos) el moviment, la percepció, l’atenció és omnipresent, el nen s’experimenta a si mateix i a poc a poc, amb la descoberta de l’altre, primer de la mare i després de l’entorn, aquest nen va sent instruït en una cultura de caràcter verbal, de manera que l’ intel·lecte es transforma i adquireix un lloc de privilegi i preferència i el cos, les sensacions i les necessitats bàsiques de supervivència i de plaer van quedant oblidades, de manera que fins i tot ens costa posar-hi paraules al que sentim; detectem abans una falla en el cotxe per com sona que en la nostra salut física o emocional. Sembla que estem més connectats a l’exterior que al nostre món intern i no és així, ja que tenim més receptors sensitius connectats al món intern que a l’extern.

La relaxació ens retorna a l’experiència preverbal del cos, de manera paral·lela amb la totalitat del que som i del que vivim avui, aquí i ara.

Quan una persona experimenta tensió muscular, no sap com llegir aquesta informació, no sap el que significa ni per què succeeix ni com acaba emmalaltint el cos, debilitant-lo primer i produint insuficiències de tot tipus després.

Resulta ja inevitable reconèixer que existeixen moltes patologies en les quals la tensió i l’estrès en son l’origen o si més no, un element agreujant.

La salut i l’equilibri personal en un futur no llunyà s’acceptarà que depèn d’un estat intern i d’una voluntat ferma de calma, serenor i harmonia. La relaxació ens facilita un llenguatge nou per establir aquest contacte profund amb el nostre cos que tant necessitem. Requereix temps, pràctica, experiència, i donem fe que ho gaudiràs des del primer moment.

 

Una petita llista de beneficis

En l’àmbit físic:

 • Disminució de la pressió arterial i del ritme cardíac.
 • Disminució del ritme respiratori. Es regula la respiració, el que aporta major nivell d’oxigen al cervell i a les cèl·lules. Estimula el reg sanguini.
 • Disminució de la tensió muscular.
 • Reducció dels nivells de secreció d’adrenalina i noradrenalina per les glàndules suprarenals.
 • Augment de la vasodilatació general, el que comporta una major oxigenació perifèrica.
 • Reducció en els nivells de colesterol i greixos en sang.
 • Augment del nivell de producció de leucòcits, la qual cosa reforça el sistema immunològic. Això augmenta la capacitat de recuperació i prevenció de malalties.
 • Disminució en la quantitat de lactat sanguini (aquest és un dels instigadors de l’ansietat).
 • Desenvolupament d’un estat de descans al nivell més profund.
 • Augment de les freqüències cerebrals Alfa (corresponents a estats relaxats).

En l’àmbit psicològic i emocional, està àmpliament comprovat que la relaxació ens ajuda a estar millor amb nosaltres mateixos, aportant equilibri i autocontrol.

 

I com ho fem?

Les tècniques de relaxació permeten assolir un estat de calma en qualsevol moment de la vida quotidiana mitjançant l’aprenentatge de l’ús correcte de la respiració, la presa de consciència de les diferents parts del cos i la visualització creativa. Són molt útils per a neutralitzar l’estrès que en diferents moments del dia ens aclapara i dificulta tant el nostre rendiment com el benestar. A més a més són una oportunitat d’aprendre la manera de dormir i descansar bé sense ajuda de medicaments.

Què relaxa?

 • Fer-te un regal, relaxa.
 • Sentir-te escoltat, relaxa.
 •  La música relaxa.
 • El contacte físic, relaxa.
 • Les paraules sinceres, relaxen.
 • El massatge, relaxa.
 • Trencar la dinàmica de l’estrès i els pensaments repetitius que no ens deixen en pau, relaxa.
 • El moviment corporal, relaxa.
 • Un futur immediat plaent, relaxa… i trobar-te tu amb tu, RELAXA!

Si en vols saber més…
L’Origen: l’estrès.

L’estrès afecta quasi tota la població. Tenim un record quasi inconscient, llunyà, d’un estat plaent de relaxació. L’estrès afecta totes i cadascuna de les parts del nostre cos. Reconeixem amb certa facilitat l’estrès psíquic però som francament inconscients a la resta de processos biològics i bioquímics que succeeixen en el nostre cos.

L’estrès és un mecanisme que en els orígens de la humanitat tenia un sentit vital: Davant d’un perill s’havia de córrer.

El sistema nerviós té dues grans funcions que cal conèixer:

Sistema Nerviós Parasimpàtic: S’ocupa de fer arribar a la cèl·lula l’aliment, i de facilitar l’eliminació de toxines, també de reparar i reproduir les parts cel·lulars danyades.

Sistema Nerviós Simpàtic: S’ocupa d’aturar totes les funcions vitals cel·lulars per destinar tots els esforços i energia a l’emergència que hi ha a l’exterior, el perill, ja sigui una fera salvatge o en l’actualitat una reunió amb el cap o una trobada d’amics en un local on mai hi he estat. Qualsevol situació que nosaltres considerem inquietant, perillosa o amenaçant provocarà una aturada del cicle cel·lular.

Aquest procés bioquímic és absolutament natural i necessari, i està disponible per a ser activat tantes vegades com sigui necessari. El què complica la situació és el temps en què l’organisme, la persona, jo, tu, estem sota les ordres del S. N. Simpàtic. Hi ha un temps òptim estimat, que la cèl·lula, sistema, organisme, persona, animal o planta tolera: entre 5 minuts i 2 hores. A partir d’aquí ja et poden començar a saltar les alarmes, perquè realment les sensacions de l’estrès són grans alarmes a les quals ens estem fent sords.

Què passa doncs quan durant dies, setmanes, mesos o anys estem sotmesos als efectes de l’estrès? Que el nostre sistema orgànic es va empobrint, intoxicant, morint. I com que tot està aturat intentant resoldre la gran amenaça externa, el sistema immunològic (que ho pot curar gairebé tot) no pot actuar.

Símptomes com fatiga en tots els seus estadis, apatia, malhumor, falta de concentració, falta de compromís, ansietat, angoixa, pèrdua o augment de pes, disfuncions sexuals, tot tipus de malalties apareixen.

I què ens estressa? Dèiem al començament que tenim un record d’estar bé, de pau, de plaer, de serenitat. Com ho hem fet per arribar fins aquí? Si seguim la pista en direcció inversa, podrem tornar a l’estat original, a la pau, a l’alegria i al benestar.

Ens aporta benestar ocupar-nos del nostre cos, ens relaxem quan les nostres relacions són transparents i sinceres, sentim alegria quan anem a favor dels nostres desitjos, vivim en el benestar quan ens sentim segurs (que no és el mateix que quan tenim seguretat).

Facilita:

Laura Varela Pelegrí
Terapeuta Gestalt formada a l’Institut Gestalt de Barcelona. Membre de l'AETG. Postgrau en "Cuerpo y Arte" a ALAS BCN amb Andrés Waksman, Bettina Waissman i Susana Estela. Assessora Familiar Sistèmica i facilitadora de Constel·lacions Familiars i Organitzacionals, formada amb Joan Garriga. Formada en Psicologia Integrativa i Eneagrama, programa SAT de Claudio Naranjo. Màster en PNL -Programació Neuro-Lingüística- per l’Institut Gestalt de Barcelona. Màster en Abordatges Corporals i Bioenergètica, formada amb Francis Elizalde. Terapeuta Floral Professional formada amb el Dr. Ricardo Orozo, especialitzada en el Sistema Bach i acreditada per SEDIBAC. Postgrau en essències florals amb Jordi Cañellas. Terapeuta EFT. Formada en coneixement i detecció de la Dislèxia i altres Dificultats Específiques d’Aprenentatge a ACD. Formació "El Cuerpo lleva la Cuenta" sobre trauma psicològic en el cervell, la ment i el cos amb el Dr.Bessel Van der Kolk. Formació en Detecció, prevenció i maneig del Suïcidi, amb Nerea Jáuregi. Postgrau de Sexualitat Integrativa- Espai TCI de Barcelona-. Va estudiar psicologia a la UNED.
Comparteix: