Què són els trastorns de la conducta alimentària?

Els trastorns del comportament alimentari, entre els quals hi ha l’anorèxia i la bulímia nervioses, són malalties el pronòstic de les quals millora en la mesura que es detecten i es tracten precoçment.

Malgrat que l’entorn (família, amistats, parella…) de la persona malalta observa inicialment només una alteració alimentària i del pes, l’origen és sempre psicològic.
Aquests trastorns es caracteritzen per la por a engreixar, l’alteració de la percepció del pes i del cos, la dependència de l’opinió dels altres i la dificultat per suportar l’estrès, la sensació que el menjar controla el dia a dia, la baixa autoestima… i provoquen alteracions greus de la conducta alimentària i de la vida afectiva, impactant en l’estat de salut de la persona que ho pateix.

tca castellar del valles

A qui afecten?

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) entre els quals hi trobem l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa i el trastorn per afartaments, constitueixen actualment la 3ª malaltia crònica entre la població femenina adolescent – juvenil de les societats desenvolupades i occidentalitzades.

Estudis recents xifren la prevalença dels TCA entre els adolescents sobre un 6%. A Catalunya es calcula que uns 28.000 nois i noies estarien patint un trastorn d’aquest tipus, ja sigui anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa o bé trastorn per afartaments (que comporta sobrepès/obesitat).

Tot i que els principals estudis s’han realitzat amb l’edat de major risc d’iniciar un trastorn de la conducta alimentària sent aquesta l’adolescència, existeixen suficients evidències que la població adulta també les està patint i acaben suposant nivells de patiment alts tant amb un mateix com amb les seves relacions.

Descripció de les principals característiques dels diferents trastorns de la conducta alimentària

ANORÈXIA NERVIOSA

 • Rebuig a mantenir el pes corporal normal.
 • Por intensa a guanyar pes.
 • Alteració de la percepció de la silueta: es veu gras/sa encara que estigui prim/a.
 • Canvi de caràcter, irritabilitat, ansietat i depressió.
 • Hiperactivitat.
 • Pot presentar-se alteració del cicle menstrual en les dones.

BULÍMIA NERVIOSA

 • Afartament d’aliments.
 • Conductes de compensació de l’ingesta (vòmit autoïnduit, ús de laxants, diürètics…)
 • Obsessió amb la imatge que condiciona la vida.
 • Canvis d’humor, depressió i desmotivació.
 • Sensació de pèrdua de control.

TRASTORN PER AFARTAMENTS I OBESITAT

 • Afartaments amb sensació de pèrdua de control.
 • Pica constant i desordre alimentari.
 • No hi ha conductes compensatòries de la ingesta arribant a sobrepès o obesitat.
 • L’obsessió amb el menjar condiciona la vida.
 • Sensació d’Impulsivitat, de pèrdua de control i desorientació vital.

TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA NO ESPECIFICATS

 • Quadres incomplerts dels anteriors trastorns

Què amaga el símptoma? El patiment més enllà del que veu l’entorn

El símptoma que veu l’entorn (l’alteració alimentària, els canvis en el pes corporal, la insatisfacció amb el cos…) és la punta de l’iceberg d’una situació molt més complexa de patiment. El treball simptomàtic i profund han de donar-se paral·lelament per tal de redescobrir noves estratègies que ens facin estar a la persona amb major coherència i superar el trastorn que està patint.

trastorns conducta alimentaria

Com treballem?

 • Orientació diagnòstica.
 • Acompanyament en la presa de consciència.
 • Tractament ambulatori: Suport individual i grupal.
 • Treball amb la família per a la comprensió de què s’amaga darrera de l’alteració alimentària.
 • Tallers sobre aspectes concrets dels trastorns alimentaris per a capacitar a les persones cuidadores.
 • Suport en la cerca dels recursos necessaris per fer front al patiment existent: treball en xarxa i amb l’entorn.

Informació i Preus

Primera visita informativa gratuïta, en la que es fa una valoració diagnòstica.

Facilita:

Cristina Carretero Jardí
Psicòloga especialista en Trastorns de la Conducta Alimentària. Màster en Suficiència Investigadora per la Universitat Autònoma de Barcelona en el marc d’estudi d’aquestes malalties. Formació complementària en l’àmbit del Counselling i Promoció de la Salut i Estratègies d’Intervenció en pacients i familiars de persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària. Ha participat en diversos estudis i publicacions dirigides a familiars, professionals de l’educació i de la salut per a la prevenció i detecció precoç dels trastorns de la conducta alimentària. Ha col.laborat amb l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia durant més de 15 anys Actualment Sòcia Directora de B-SENCE i col.labora amb LaSaladeSer per a l’atenció de i l’acompanyament de persones que estan patint un trastorn alimentari com l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn per afartaments.
PatrÍcia Castellet Castells
Terapeuta Gestalt per Escola Taller Gestat de Barcelona. Coach per l’Institut Europeu de Coaching. Practitioner en PNL per l’Institut Gestat de Barcelona. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la UPC i la UOC. Formació complementària en l’àmbit dels processos terapèutics i en capacitats Directives i de Lideratge. Formada en Recursos Humans per EAE Bussiness School. Terapeuta de Flors de Bach formada amb Ricardo Orozco. Dedicada a l’acompanyament de processos de creixement personal per tal d’aconseguir el màxim benestar que ens faci sentir en coherència amb nosaltres mateixos. Abordatge específic en l’àmbit dels trastorns de la conducta alimentària treballant què amaga el símptoma des de l’orientació Gestalt. Actualment Sòcia Directora de B-SENCE i col.labora amb LaSaladeSer per a l’atenció de i l’acompanyament de persones que estan patint un trastorn alimentari com l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn per afartaments.
Comparteix: