De tots és conegut que hi ha fenòmens que no podem veure, ni olorar, ni tocar, són energies subtils que ens envolten i que, no obstant això,  ens poden afectar de forma física, emocional, social i financera. Sobre l’any 605 aC, a la Xina, mestres taoistes van descobrir empíricament molts misteris i secrets ocults a la naturalesa. Al segle VII, i basat en aquest coneixement detallat i complex, neix el fengshui.

La traducció literal de les paraules feng shui és “vent i aigua”. Per a la nostra ment occidental,  aquesta definició resulta un xic abstracta, però ja de seguida ens suggereix dos elements bàsics per a la vida: l’aigua com a font de vida i fluid catalitzador que,  figurativament, provoca la realització del que ja existeix potencialment, i l’aire vital, a través del qual es desplaça l’energia.

Podem definir el fengshui com una sèrie de regles i principis que ens permeten de conèixer i regular el flux de l’energia en una construcció, amb la finalitat d’obtenir-hi un equilibri correcte entre les diverses forces de la naturalesa representades pels cinc elements: foc, terra, metall, aigua i fusta, i poder així ubicar l’home en un entorn avinent i confortable que el vigoritzi.

Com ens pot ajudar el fengshui?

Un entorn que promou la pau mental, la salut i el benestar ens permet d’assolir un estat intern de lucidesa i serenor que ens condueix a estar més desperts, ser més eficients, més creatius i més productius. Quan ens sentim bé amb nosaltres mateixos estem oberts a l’èxit; perquè som capaços d’identificar les oportunitats que ens envolten i d’utilitzar el nostre veritable potencial.

Com funciona?

Per centrar el concepte de fengshui, hem de parlar de les 3 Sorts o els 3 Destins que ens acompanyen durant la nostra vida. Cadascun d’ells té sobre nosaltres un 33% d’influència.

La Sort del Cel la rebem al moment de néixer. Són les característiques innates que no es poden modificar: el lloc on hem nascut, la família que tenim, el nostre caràcter, la salut, la personalitat, l’aspecte físic… La Sort del Cel no la podem canviar, però és la nostra acció, representada per la Sort de l’Home, la que decideix com viurem la nostra vida.

La Sort de l’Home representa el nostre esforç, la nostra feina i la nostra actitud. Implica actuar i fer allò que cal fer per dirigir-nos cap als nostres objectius i aprofitar les oportunitats que se’ns presenten. Albert Einstein ho va definir molt bé: “Hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l’electricitat o l’energia atòmica: la voluntat.”

La Sort de la Terra abraça les formes físiques del nostre entorn: la zona on vivim, la nostra casa, on treballem, les seves orientacions, les radiacions i les emanacions de la terra, el vent i l’aigua… Aquí és on treballa el fengshui. Un 33% d’influència sobre la nostra vida que podem harmonitzar per millorar-ne la qualitat i posar-la al nostre servei.

Podríem dir que la persona 100% afortunada és aquella que té les Tres Sorts al seu favor; és a dir, aquella que es veu premiada amb tots els vents al seu favor.

L’Escola de Fengshui Tradicional de les Estrelles Voladores (Xuan Kong Fei Xing)  té en compte  quatre factors: els residents, el temps, la ubicació i la direcció.

Divideix el temps en cicles de 180 anys amb 9 períodes de 20 anys. Treballa amb l’espai, dividint els seus 360º en 24 sectors de 15º cadascun, orientats respecte al nord magnètic. Això crea  144 tipus de mapes diferents, cadascun  amb les seves característiques, i que atorguen a cada construcció una personalitat peculiar i única. mapa

Amb aquestes dades i el coneixement dels Cinc Elements, l’assessor de fengshui fa l’estudi que posteriorment explicarà al seu client per implicar-lo en les millores i canvis que hi calguin fer.

Necessitem creure en el fengshui perquè funcioni?

Els seus principis estan basats en l’estudi i la manipulació de les energies naturals existents al nostre planeta. No cal creure-hi perquè funcioni.

El fengshui arregla el mal causat pel desequilibri de l’home en el seu entorn, però no fa miracles, ni ell ni ningú no ens donarà allò que per destí no ens pertany. El que sí que fa és posar  tot a favor perquè allò que hagi d’esdevenir pugui fer-se realitat.

El fengshui ens diu què necessita cada construcció, què li molesta, si dóna suport als habitants o si els posa obstacles. Coneixent les característiques d’una edificació, podem saber quins elements interactuen i com ho fan. També ens assenyala quins són els sectors que s’han d’activar per millorar la salut, la prosperitat, les relacions o  qualsevol aspecte de la nostra vida. Ens fa evident on podem trobar dificultats, al mateix temps que ens dóna les eines per superar-les.

Tot i no haver estat reconegut com a ciència, té molts adeptes i seguidors incondicionals entre persones amb cultura, poder i fama. Uns dels casos més rellevants el trobem en Bill Gates. Que una icona indiscutible i dotat d’esperit científic cregui en el fengshui demostra que hi ha persones afins a la ciència  que no discriminen altres diferents punts de vista tan sols perquè les seves teories no s’hagin pogut confirmar científicament.

El fengshui ens obre la porta a un món  apassionant de coneixement del nostre entorn, del nostre espai proper i de nosaltres mateixos.

Àngels Sanabria. Consultora de Fengshui Tradicional.